Zo kun je jouw ademhaling bewust inzetten om te ontgiften

 

Ademhalen is een onbewust proces dat wordt aangestuurd door je autonome zenuwstelsel. Gemiddeld haal je tussen de 12 en 18 keer per minuut adem. Je longen nemen daarbij zuurstof op uit de lucht. Deze zuurstof komt via je bloedbaan in je cellen terecht die het nodig hebben om energie te produceren. Tot zover het onbewuste gedeelte. Je kunt jouw ademhaling namelijk ook bewust beïnvloeden en zelfs gebruiken om je lymfevatenstelsel te helpen bij het afvoeren van afvalstoffen

Ademcoach legt uit: zo kun je jouw ademhaling bewust inzetten om te ontgiften

Je ademhaling is enorm veelzijdig. Je kunt bewust rustig ademen of juist sneller. Normaal adem je door de neus, maar bij sommige technieken werkt door je mond ademen juist beter. Je kunt lang of kort inademen en lang of kort uitademen. Je kunt bewust adempauzes nemen of verbonden doorademen in ‘flow’. Ademhaling is dus als het ware te ontleden in verschillende onderdelen die een bepaald effect hebben. Zodoende kun je zelf een ademhaling practice ontwikkelen. Bijvoorbeeld een oefening om je lijf te helpen bij het afvoeren van afvalstoffen.

Bewust sneller ademen dan je lichaam vraagt

Als je bewust sneller ademt dan je lichaam vraagt, ben je technisch gezien hyper (snel) aan het ventileren (ademen). Aan het woord hyperventileren kleeft een negatieve connotatie vanuit het verleden, het was toen een symptoom of gevolg van angst en/of paniek. Tegenwoordig wordt hyperventileren in de medische wereld ‘disproportioneel ademen’ genoemd en dat dekt de lading perfect. Met ‘hyper’ of actief ademen is niet zoveel mis. Sterker nog: het kan juist heel heilzaam zijn. Uiteindelijk bereik je meer ontspanning en ga je na de oefening rustiger ademen, je ademfrequentie gaat omlaag. De weg om daar te komen kan echter verschillen. Zolang je actief ademt op een vriendelijke, gecontroleerde manier en de inademing start in de buik vanuit de buik, is er geen reden tot paniek. Je voelt wellicht sensaties in je lichaam door het verstoren van de gevoelige O2/CO2 balans, maar door oefeningen vaker te doen, went je lichaam hieraan en wordt het zelfs lekker en ontspannend. Naarmate je meer vertrouwd bent en weet dat je lijf zichzelf altijd herstelt, groeit ook het vertrouwen in je lichaam.

Massage voor je organen

Adem je in je buik, dan duwt je middenrif, de parachute vormige spier die de buik- en borstholte scheidt, naar beneden. Daardoor bewegen de buikorganen bij voorkeur naar buiten en is er dus beweging in het buikgebied. Dat is wenselijk, want dit is simpelweg een massage voor je buikorganen die daardoor beter doorbloed raken en dus beter functioneren. Tegelijkertijd is de beweging van het middenrif de pomp van het lymfevatenstelsel, het reinigingssyssteem van het lichaam. Deze pomp werkt het beste in een zachte, ontspannen buik.

Lymfesysteem en ademhaling

Hoe je ook ademt – langzaam of snel – het middenrif bepaalt de snelheid van de stroming van lymfevocht, dat z’n reinigende werk doet, stromend door de vaten. Voer je het tempo van de ademhaling tijdelijk op, dan kan het zijn dat je tintelingen voelt, waarvan we denken dat het naast een bewegingsenergie, fysiologisch gezien het stromen van de lymfe is wat je dan voelt. In een actieve ademsessie waarbij verbonden wordt geademd, kan het lymfesysteem tot 12 maal sneller stromen dan normaal, wat is gemeten met sensoren in de vaten.Het lichaam scheidt dan veel afvalstoffen wat zorgt voor reiniging. Waar het hart de pomp is van je bloedsomloop is de lymfe dat voor de reiniging van het lichaam. Vandaar dat het raadzaam is om na een ademsessie veel water te drinken om dit proces te ondersteunen.

Do it yourself detox

Zorg dat je ontspannen zit of ligt.

  • Inademing starten in je (zachte) onderbuik.
  • Lang en vol inademen, vanuit je buik naar je borst.
  •  Dan kort en ontspannen uitademen, loslaten.
  • Inademen door de neus, uitademen door de mond.
  • Als het lekker gaat, de pauzes eruit halen en zonder pauzes ademen in een ‘cirkel’.
  • In het begin 3 minuten ademen en erna 3 minuten ontspannen, zet een timer.
  • Kijk zelf hoe het gaat en als het vertrouwd wordt, bouw je de tijd op.

Tip: heb je geen ervaring met de sensaties als tintelingen of lichtheid in het hoofd, doe dan rustiger aan. Rustiger ademen brengt het systeem automatisch weer tot rust. Jij bent de baas en de oefening gaat niet over het goed of fout doen, maar comfortabel in/met je lijf te zijn.

Dit artikel is een voorproefje van het boek dat verschijnt op 30 april 2019 bij uitgeverij Kosmos: Ontdek de Kracht van Ademen – Mr. Breath